Östersjön erbjuder mångsidiga möjligheter för simning

Östersjön bjuder på varierande miljöer, rutter och utfärdsmål för den sporadiska badaren, motionssimmaren och öppet vatten-entusiasten.


De skyddade vikarna lockar semesterfiraren att ta sig ett uppfriskande dopp. Motionssimmaren kan simma runt en holme av lämplig storlek. Öppet vatten-entusiasten lockas av det vida havet, där simmaren kan uppleva en känsla av frihet.

Den som simmar i öppet vatten får uppleva Östersjöns havsnatur och det intressanta livet ovanför och under vattenytan med alla sina sinnen.

Tänk på säkerheten utanför de officiella badstränderna

På de officiella badstränderna i Östersjön övervakas strandens skick och vattenkvalitet, och är säkra för simning. Simmare som beger sig utanför badstränderna och simmar längre sträckor måste ha bra simningskompetens och förbereda sig omsorgsfullt.

 Vågorna sköljer en sandstrand en solig sommardag.
Klart vatten lockar till ett dopp.

Simning i öppet vatten lämpar sig för bra simmare som tycker om äventyr

Simning i öppet vatten kräver ingen särskild utrustning, men användning av badmössa och simglasögon rekommenderas. Mössan håller simmaren varmare och med simglasögonen är det lättare att se växterna och djuren under vattnet.

Havsvattnet är i allmänhet kallt, och den som simmar i öppet vatten behöver en våtdräkt för att kunna simma längre sträckor och en längre tid.

En simmarboj är ett absolut måste vid simning i öppet vatten. Det är ett flöte med klar färg som syns på långt håll. Den följer simmaren omärkligt.

Viktigt med god planering och en lämplig rutt

Den som simmar i öppet vatten ska kunna orientera, anpassa sin andning vid sjögång och kunna lugna ner sig i överraskande situationer. En vettig simmare ger sig aldrig ut ensam, utan simmar med kompisar eller ber att en familjemedlem följer med i en kanot.

Simmaren planerar sin rutt själv utifrån sin fysiska kondition och simningssäkerheten. Det är svårt att bedöma avstånd när man befinner sig i vattnet, så att god förhandsplanering är viktig.

Den tryggaste rutten går nära stranden och långt från båtleder. Dessutom ska rutten vara tillräckligt kort för simmarens kondition, vädret och temperaturen.

Simmaren är som en av havets invånare

Island hopping, dvs. att simma från ö till ö och utforska skären är roligt! Swimrun är en populär form av idrott där man simmar korta sträckor i öppet vatten och löper etapperna mellan simningssträckorna i terrängen.

 En slätslipad klippstrand mitt i det blå havet.
Vad månne hittas vid följande ö?

Öppet vatten-simning är en äventyrlig naturaktivitet där simmaren alltid imponeras av Östersjöns vackra steniga stränder, blåstångsskogar och sjöfågelflockar. Att få se fiskar och fåglar på närhåll under vattnet är en fin upplevelse, och många simmare drömmer om att se en gråsäl eller vikare.

Östersjön bjuder också på kulturella attraktioner som också kan utforskas genom simning. Och den som vill pröva på något extremt kan ta sig ett dopp i Östersjön på vintern. Vinterbadplatser finns på många orter längs kusten och i skärgården. Läs mer om öppet vatten-simning!