Fyrljusen ledde seglarna rätt

Att navigera i skärgårdens fragmenterade och steniga farvatten har aldrig varit lätt. Långt tillbaka i tiden sökte man sig fram med hjälp av landmärken, såsom kyrktorn, höga berg och skogstoppar. På de högsta bergsknallarna tändes ofta signaleldar för att visa fartygen rätt och leda dem till säkra ankarplatser.


För att underlätta navigationen uppförde man också sjömärken, kasar, kummel och båkar, det vill säga icke upplysta fyrar. Finlands första ljusfyr byggdes på Utö 1753. Sjöfararna fick också hjälp av lotsar som ledde fartygen förbi grynnor eller tryggt fram till hamnarna.

Fyrar och sjömärken är en del av vårt lands långa sjöfartshistoria och kulturarv. De förknippas med berättelser, spännande händelser och isolering, men också med traditioner och trygghet. De flesta fyrar står på vindpiskade skär långt från fastlandet. Isoleringen skapar en känsla av mystik vilket gör dem till så populära utflyktsmål. På många av fyröarna kan man fortfarande förnimma en doft från gamla tider och lugna sig ner från fastlandets jäkt. Här hittar du fyröarna som är lämpliga för ditt besök. Ta en rundtur på webbplatsen och upptäck fyrens historia!