Suojaisa Sälgrund toimi satama- ja luotsipaikkana satoja vuosia

Pohjanlahdella Kaskisten alueella on harjoitettu kalastusta ja talonpoikaispurjehdusta jo keskiajalta lähtien. Sälgrundin saari sijaitsee Kaskisten kaupungin lounaispuolella, lyhyen venematkan päässä satamasta.Sälgrundin saaren suojaisa luonnonsatama Laxhamn on tarjonnut hyvän pysähdyspaikan kalastajille, ja siksi sinne perustettiin luotsitupa jo varhain. Vuonna 1760 saaressa työskenteli kaksi luotsia.


Sälgrund sai valomajakan 1800-luvun lopulla

Luotsien lisäksi saarella on ollut erilaisia puisia merimerkkejä opastamassa merenkulkijoita 1700-luvulta saakka. Pohjanlahdella huomattiin kasvava tarve valomajakoille liikenteen lisääntyessä 1800-luvun kuluessa. Niin myös Sälgrundin vanha puinen tunnusmajakka korvattiin uudella valomajakalla.

Majakkatorni suunniteltiin jo vuonna 1863, mutta rakentaminen viivästyi nälkävuosien ja erinäisten talousvaikeuksien takia. Vasta yli kymmenen vuoden päästä saarelle kohosi pyöreä, noin 30 metriä korkea torni, joka maalattiin punavalkoraidalliseksi.

Vuonna 1875 valmistuneen majakan piirustus vuodelta 1873

Majakan valo sytytettiin ensimmäisen kerran 13.9.1875, ja se näkyi 11,5 meripeninkulman eli noin 21 kilometrin päähän. Valolaite oli erikoisuus Suomessa, koska se oli ensimmäinen petrolikäyttöinen. Tämä oli suuri uudistus koko majakoiden historiassa, koska aikaisemmin majakkavaloihin oli käytetty hamppu-ja naurisöljyä.

Majakan kanssa samaan aikaan rakennettiin majakan henkilökunnan asuintalot ja elämä saarella vilkastui.

Majakan valo, alkuperäinen Fresnel-linssistö 1800-luvulta.

1900-luku oli muutosten aikaa Sälgrundilla

Sälgrundin majakka automatisoitiin vuonna 1967. Automatisoinnin jälkeen luotsit ottivat majakkahenkilökunnan asuinrakennuksen käyttöön ja vanha luotsitupa purettiin.
Luotsien työt saarella loppuivat vasta vuonna 1986. Toiminta Sälgrundissa ei kuitenkaan loppunut kokonaan, vaan saaresta tuli hyvin suosittu vierailukohde. Saarella on säilynyt vanhan merenkulkuyhteisön viehätys.

Näyttävä majakka on yhä toiminnassa ja sen valolaitteet ja sisätilat ovat alkuperäisessä asussaan. Majakan ympärillä idyllisessä pihapiirissä on asuinrakennuksia, joita on muutettu majoitus- ja kokoustiloiksi. Majakan lähellä tarkkasilmäinen voi bongata myös vanhan tunnusmajakan rauniot.

Sälgrundin saari tarjoaa monipuolista nähtävää myös luonnosta kiinnostuneille. Saarta kiertävä luontopolku johdattaa vierailijan tuulen pieksämille rantakallioille sekä vehreille rantaniityille ja metsiin. Lisäksi saarella asuvat useat lintulajit.

Lisäksi Sälgrundin alueen vesialueilla on monia haaksirikkoutuneita hylkyjä, joihin voi tutustua Kulttuuriympäristön palveluikkunassa.

Lue lisää Kaskisten matkailun sivuilta!

Miten ja miksi tätä kohdetta suojellaan?

Sälgrundin majakka on huomattava maisemaelementti ja tärkeä Kaskisten kaupungin ja sen merenkulkuperinteiden tunnus. Koko saari ja majakkayhteisön säilyneet rakennukset ovat arvokas kulttuuriympäristö, joka edustaa pitkään jatkunutta luotsi- ja majakkatoimintaa. Museovirasto on määritellyt kohteen valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kohde Museoviraston rekisterissä

Vierailu

Kaskisten matkailu järjestää saareen kuljetuksia ja opastettuja kierroksia, sekä yön yli kestäviä majakkaretkiä. Matka saareen Kaskisten keskustasta kestää alle puoli tuntia.

Museoviraston karttapalvelu

P: 6924911, I: 199332 (ETRS-TM35FIN)