Sokkeloinen Saaristomeri kutsuu seikkailemaan

Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee keskellä ainutlaatuista saaristoaluetta. Missään muualla maailmassa ei ole samanlaista saarten ja luotojen keskittymää kuin lounaisrannikollamme, jossa ihmiset ovat asuneet jo kivikaudelta asti.


Kansallismaisemaa katsellessa mittakaava konkretisoituu: eteen aukeaa silmänkantamattomiin meren ja kalliosaarten mosaiikki. Jokaisen saaren suojiin kätkeytyy pieniä yllätyksiä - niemenkärjen takana erottuva hieno hiekkaranta, kulman takana kallioilta mereen laskeutuva pyöreistä kivistä muodostuva muinainen kivikkoranta taikka tuulenpieksämän ulkoluodon kallionpoukamaan muodostuva suojaisa satama merenkulkijalle.

 Maitohorsmat kukkivat vaalealla rantakalliolla.
Saaristomeren kalliot kätkevät suojiinsa loputtomia yllätyksiä.

Yllätyksiä riittää myös pinnan alla

Joskus yllätykset eivät ole veneilijälle mieluisia - syvän veden ympäröimänä ulkomereltä paljastuukin matala karikkoalue. Vedenalaiset vaarat ovat koituneet laivojen kohtaloksi jo vuosisatojen ajan; onnettomia tapaturmia, joista tänä päivänä kielivät enää merenpohjassa makaavat hylyt.

Nykyisin hylkyjä tutkailevat kalojen lisäksi myös sukelluksen harrastajat, joille Saaristomeri tarjoaa ehtymättömän valikoiman sukelluskohteita, oli kiinnostuksen kohteena sitten hylkyjen historia, mielenkiintoiset pohjanmuodot tai vedenalainen luonto.

Monimuotoinen meriluonto ihastuttaa

Saaristossa et ole koskaan yksin; matkaajalle pitävät seuraa taivaalla kirkuvat lokit ja tiirat. Sokkeloisella Saaristomerellä riittää rantaviivaa, ja sen suojissa kelpaa 132 pesivän lintulajin elää.

Kallioiset rannat tarjoavat kasvupaikkoja myös vedenalaisen luonnon lajeille, kuten leville ja niiden seassa piileksiville pienille selkärangattomille eläimille. Pinnanalaisten rakkohaurumetsien ja meriajokasniittyjen suojissa viihtyvät myös monet kalalajit.

Ulkosaaristossa voi nähdä mustavalkoisten ruokkien kaartelevan ilmassa ja uteliaan hallin pään pilkahtavan pintaan. Merikotka etenee sujuvin siiveniskuin, yli kahden metrin levyisen siipienvälinsä voimin. Silloin tällöin lähisaaren lokit käyvät kokeilemassa rohkeuttaan ja ärsyttämässä hänen majesteettiaan kesken lennon.

 Vehreän kasvuston täplittämää rantakalliota. Paikoittain soraa ja irtonaisia kiviä.
Vaihtelevat kalliot tarjoavat monipuolisia kasvupaikkoja eri lajeille.

Saaristomeri on retkeilijän aarreaitta

Kansallispuiston saarilta löytyy veneilijöille käteviä vierassatamia ja melojille rauhallisia telttailualueita. Saariston kylät tarjoavat laituripaikkoja palveluineen. Niissä pääsee myös näkemään vilauksen historiallisesta saaristolaiselämästä, ja voi eläytyä vaikkapa entisaikojen kalastajan elämään pienessä torpassa sään ja meren armoilla. Saaristomerellä jokainen retki on erilainen!

 Mökkirannan taustalla siintää ulappa ja laskevan auringon säteet pilkottavat pilvien lomasta.
Jurmo auringonlaskun aikaan.

Vierailu

Saaristomerellä on sekä maksullisia että maksuttomia yhteysaluksia ja lauttoja. Saaristomeren kansallispuistoon pääsee näiden avulla myös pyörällä ja autolla. Veneilijöille on runsaasti vierassatamia ja luonnonsatamia.

Lue lisää kansallispuistoon saapumisesta.